T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MURATPAŞA - 75. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi

75.YIL CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖDÜL VE DİSİPLİN KURULU SENE BAŞI TOPLANTISI

75.YIL CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ÖDÜL VE DİSİPLİN KURULU SENE BAŞI TOPLANTISI

TOPLANTI TARİHİ : 11.09.2023

 

TOPLANTI SAATİ : 15.00

 

TOPLANTI YERİ    : MÜDÜR YARDIMCISI ODASI

 

KARAR NO            : 1

 

 

GÜNDEM MADDELERİ :

 

  1. 1.    Açılış ve Yoklama
  2. 2.    2023-2024 Eğitim Öğretim yılı yol haritasının belirlenmesi
  3. 3.    Dilek ve temenniler

 

ALINAN KARARLAR KARARLARI

 

Okul Öğrenci Ödül ve Disiplin Kurulu üyeleri İdayet TOPTAŞ başkanlığında 11.09.2023 günü saat 15.00'da toplanarak aşağıdaki kararları almıştır:

1)              Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin disiplin iş ve işlemleri ile ilgili 163-164-165-

166. maddelerinin ve aynı Yönetmeliğin sınıf geçme, devamsızlık, geç gelme, öğrenci başarısının değerlendirilmesi, sınıf tekrarı ile ilgili 35-43-44-45-48-49-50-51-53-54- 55-56-57-58 ve 59.maddeleri bir kez daha Sınıf Rehberlik Çalışma Planlarındaki planlamaya göre sınıf öğretmenleri aracılığı ile rehberlik ders saatinde tüm öğrencilere duyurulacaktır.

2)              Öğrencilere Okul öğrenci Ödül ve disiplin Kurulu'nun sadece cezalandıran bir kurum değil, olumlu davranışlar gösteren öğrencileri ödüllendiren bir kurul olduğu duyurulup açıklanacaktır.

3)              Sosyal etkinliklerde okulumuzu temsil eden ve başarılı olan öğrencilerimize başarı belgesi verilmesi ve okulun imkânları ölçüsünde bayrak törenlerinde ödüllendirilmesi ve desteklenmesine karar verildi.

4)              Okul Öğrenci Ödül ve Disiplin Kurulu faaliyetleri veli, öğretmenler, rehber öğretmen işbirliğiyle yürütülecektir.

5)              Okulumuz 2023-2024 eğitim-öğretim yılına proje/protokol Lisesi olarak başlamıştır. Okulumuzda olabilecek disiplin olaylarının nedenleri önceden araştırılarak önlemler alınabilmesi için (devamsızlık, derse geç gelme, kılık kıyafet sorunları, olumsuz davranış, sınıf içi davranışları, okul içi davranışları, akademik başarıları vb) okul idaresi, rehberlik servisi ve sınıf rehber öğretmenleriyle koordineli bir şekilde çalışmalar yapılmasına karar verilmiştir. Ayrıca öğrencilerin tespit edilen olumsuz davranışları, okul ve toplu yaşama kurallarına uymasını sağlamak için, en kısa zamanda velilere ve ders öğretmenlerine bildirilecek ve birlikte çalışılacaktır.

 

 

6)              Boş geçebilecek derslerdeki öğrencilerin denetim altına alınması ve olumlu faaliyetlerde bulunmalarının sağlanması için tedbirler alınacaktır. Nöbetçi müdür yardımcısı ve dersi boş olan nöbetçi öğretmen öğrencileri çevre düzenleme, kitap okuma vb. etkinliklerle görevlendirecektir.

7)              Ders içinde problem çıkaran öğrenciler doğruda idareye getirilmeyecek, önce öğrenci velisiyle iletişime geçilerek görüşme yapılması, görüşmenin tutanak altına alınması

;davranışın tekrar etmesi durumunda  MASA75 uygulamasına iletilmesi kararlaştırıldı.

8)              Okulda öğrencilere ait her türlü elektronik eşyanın (kameralı ve kamerasız cep telefonu,Mp3 çalar, i-pad, ses ve görüntü cihazları) amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi ve daha etkin ders dinlenmesi için öğrenciler bu tür cihazları okula kontrollü kullanmaları şartı ile getirebilecektir. . Cep telefonlarını okul içinde, ders saatleri dışında, aileleriyle iletişim sağlamak için kullanacaklar, okul içerisinde uygunsuz, hoş olmayan fotoğraf çekip sosyal medyada yayınlamayacaklardır. Kurala uymayan ya da ders esnasında cep telefonunu kullanan öğrencilerin ilkinde telefonlarına el konulacak ve velisine teslim edilecektir, tekrarı durumunda ilgili disiplin cezası uygulanacaktır.

9)              Mazeretsiz olarak geç kalmayı ve devamsızlık yapmayı alışkanlık haline getirmeye çalışan öğrencilerle ilgili olarak idarece işlem  yapılacaktır.Öğrencilerimizin mazeretsiz geç kalma gibi bir durumları söz konusu olmayacaktır. Sene başı öğretmenler kurul toplantısında alınan kararlara göre İlk ders saati 5 dakikadan fazla geç kalan öğrenci yoklama fişine geç olarak yazılıp e-okula yarım gün olarak işlenecektir. 5 GÜN GEÇ DEVAMSIZLIK e-okul sisteminde otomatik olarak  YARIM GÜN devamsızlık sayılacaktır. Okul ders veya teneffüs saatlerinde öğrencilerin, okul idaresinin izni olmaksızın okul sınırları dışına çıkmamaları gerektiği konusunda özellikle sınıf rehber öğretmenleri tarafından rehberlik derslerinde uyarılacaktır.

10)       Öğrencilerin okul girişine ya da çıkışına dışarıdan arkadaşlarını, akrabalarını çağırmamasına, bu konuda sınıf rehber öğretmenlerinin öğrencilere gerekli uyarıları yapmalarına karar verildi.

11)       Öğrencilerin, sınıf rehber öğretmenlerinin yönlendirmesiyle sosyal aktivitelere katılarak yetenekli olduğu alanların ön plana çıkarılmasına karar verildi.

12)       Öğrencilere okul rehberlik servisi tarafından düzeylerine göre ders çalışma programları hazırlanması ve bu konuda öğrencilere sınıf rehber öğretmenleri tarafından rehberlik yapılmasına karar verildi.

13)       Devamsızlık yapan öğrencilerin sınıf rehber öğretmenlerince ailelerinin aranması ve çocukları ile ilgili bilgilendirilmesi karar verildi.

14)       Öğrencilere boş derste sınıftan çıkmamaları, sınıf başkanı tarafından nöbetçi müdür yardımcısı ve nöbetçi öğretmen ile iletişime geçilerek nöbetçi heyetinin verdiği çalışmaları yapmalarına karar verildi.

 

15)       Okulun eklenti ve donanımlarının, araç-gereçlerinin ve dersliklerin öğrencilerde aidiyet duygusu oluşturarak temiz ve özenli kullandırılmasına karar verildi.Son dersin öğretmeninin sınıf temizliğini kontrol etmesine,  öğrencilere bu konuda gerekli bilgi ve uyarıların yapılmasına karar verildi.

16)       Öğrenci velilerimizin çocukları ile ilgili bir problem olduğunda, okulu aramaları gerektiğinde çocuklarının cep telefonunu değil, okul telefonunu aramalarının daha uygun olacağı ve bu önerinin ilk toplantıda velilere hatırlatılmasına karar verildi.

17)       Öğle aralarında sınıflardan çıkmayan öğrencilerin denetim altında olması için nöbetçi öğretmenlerce sınıf kapılarının açık tutulması karar altına alındı.

18)       Öğrencilerimizin derslere vaktinde girip çıkmasının sağlanmasına karar verildi. Ders esnasında öğrencilerin çıkarılmamasına karar verildi.

19)       Ders araç-gereçlerini getirmemeyi alışkanlık haline getiren öğrencilere hakkında gerekli disiplin işlemlerinin uygulanmasına karar verildi.

20)       Okul etkinlikleri ve sportif faaliyetlere katılan öğrencilerin ve okul saatleri dışındaki çalışmalar da dâhil olmak üzere, öğrenciye yakışır giyim kuşam ve davranış sergilemeleri, bu konuda etkinlikleri organize eden öğretmenlerin gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiği kararı alındı.

21)       Okul Öğrenci Ödül ve Disiplin Kurulu'nda alınan tavsiye kararlarının okulun web sitesinde paylaşılmasına karar verildi.

22)       Kız ve erkek öğrencilerin okula uygun kıyafetlerle gelmeleri için velilerin, öğretmenlerin ve idarenin işbirliği yapması, gerekli kontrollerin sağlanabilmesi için de aşağıdaki hususların öğrencilere duyurulması sağlanacaktır.

 

KIZ ÖĞRENCİLER

  •            Saçlar düzgün kesilmiş veya toplanmış olacak.(Boya, gölge, röfle, perma olmayacaktır.)
  •            Kolye, küpe, piercing, hızma, halhal, künye vb. ziynet eşyası ve her türlü takı takılmayacak dövme yapılmayacaktır.
    • Öğrenciler, okulumuzun belirttiği formaları giyecektir.
    • Makyaj yapılmayacak, tırnaklar boyasız olacak ve uzatılmayacaktır.

 

ERKEK ÖĞRENCİLER

  • Saçlar temiz ve düzenli, boyasız ve favoriler kısa kesilmiş olacaktır.
  • Günlük sakal tıraşı olunacaktır.
  •            Kolye, küpe, piercing, hızma, künye vb. ziynet eşyası ve her türlü takı takılmayacak dövme yapılmayacaktır.
    • Öğrenciler, okulumuzun belirttiği formaları giyecektir.

 

23)       75.Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi ,Okul Öğrenci Ödül ve Disiplin Kurulu'nun aldığı bu kararlara tüm öğrenciler uymakla yükümlüdür. Aksi davranışlarda bulunan öğrenciler yönetmeliklerde belirtildiği gibi işleme tabi tutulacaktır.

24)       Okul idareci ve öğretmenleri üst aramaya yönlendiren neden okulda ve sınıfta disiplinin sağlanmasıdır. Kontrol altında olduğunun bilinmesi öğrencide akran zorbalığı, madde bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı ve şiddete eğilimden uzak durması amaçlanmaktadır. Disiplin kural koymayı da içeren bir süreç ve yaklaşımdır. Disiplin kavramı istenemeyen davranışların önlenmesini de içermekte ve genel bir yaklaşım sunmaktadır.  İstenmeyen davranışların önüne geçmek için kullanılan disiplin yöntemleri arasında dışarıdan getirilebilecek maddelerin engellenmesi ve alıkoyulması işlemlerinin yapılageldiği ve bu işlemlerin çözümle birlikte çeşitli sorunları da beraberinde getirdiği görülmektedir. Disiplin başkaları tarafından işbirliğine kapalı, saldırgan ya da diğer engelleyici tepkilere maruz bırakılmış insanların haklarını korumaya  yöneliktir.  Hem şiddete maruz kalmış hem de şiddet uygulayan öğrencilerin haklarını korumak için daha büyük istenmeyen olayların önüne geçmek okul ortamına yaralayıcı araçların girişini engellemek için başvurulan arama ve bu araçlara el koyma yönetici ve öğretmenler tarafından tercih edilen yöntemlerden biridir. Üst arama tedbirinin, okul ve öğrenci güvenliği için başvurulan yollardan biri olarak uygulandığı sonucuna varılmıştır. Okullarda okul müdürünün görevlendirmesiyle yöneticilerin ve öğretmenlerin, öğrencilerin -cinsiyetleri dikkate alınmak suretiyle-gerektiğinde üst ve çantalarını okulda güvenli bir öğretim ortamı sağlamak amacıyla arayabileceği, okula getirilmesi yasaklanmış malzeme bulunduğunda geçici olarak el koyabileceği, bu arama ve el koymanın 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilen arama ve el koyma sayılamayacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca Sene Başı Öğretmenler Kurulunda alınan karar gereğince  bizim okuldada gerekli görüldüğü durumlarda okul müdürünün görevlendirdiği Okul Disiplin kurulu ve diğer öğretmenler gerekli aramaları yapacaklardır.

 

25)       Kurulumuzca alınan bu kararlar, düzen ve disipline dönük bütün faaliyetlerin amacı; öğrencilerimizi korkutmak veya sindirmek değil, birlikte yaşamanın gereği olan haklara saygı gösterilmesini sağlamaktır.

 

    

 

    İdayet TOPTAŞ                       Seyithan KIZIL                Zerrin KIRBAY

            Okul Ödül ve disiplin                     Üye                                   Üye

               Kurulu Başkanı

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.10.2023 - Güncelleme: 05.10.2023 13:27 - Görüntülenme: 825
  Beğen | 0  kişi beğendi